Veel mensen gebruiken de jaarwisseling vanuit traditie om goede voornemens te maken. Dit moment wordt ook vaak gebruikt om even terug te kijken en te realiseren dat er nog voornemens open staan van het afgelopen jaar. Is dit voor jou ook herkenbaar? Heb jij alle oude voornemens behaald of kun jij deze binnenkort nog oogsten? Want als dat zo is, dan behoor jij tot een selecte groep mensen (8%) die daadwerkelijk de eindstreep halen. Het blijkt namelijk dat veel mensen voornemens zaaien, maar dat het oogsten achterwege blijft. Hoe komt dat nu?
Roepen en proberen?
Het maken van nieuwe plannen ontstaat vaak bij reflectie. Een moment van bezinning om even stil te staan bij het verleden en te constateren dat er iets moet veranderen. Er is niets mooiers dan je committeren aan een nieuwe uitdaging met een mond vol oliebollen en een goed glas champagne in je hand. In de praktijk verzandt dit ambitieuze plan vaak na een week of twee en weet je al niet meer dat je deze belofte met jezelf bent aangegaan.
Maar wat zit hier nu achter? Vaak wordt er geroepen en geprobeerd op basis van beredeneerde wilskracht, zonder dat er gekeken wordt naar wat er nu écht belangrijk voor je is. Het gaat in dit geval om een écht voelbaar verlangen. Wanneer deze intrinsieke “drive” mist, is jouw zaaikans gedoemd om te mislukken. Ik zeg ook wel eens dat “proberen” het ideale excuus is om te kunnen zeggen dat het niet is gelukt.
Maak het doel concreet en zichtbaar
Maak jouw voornemen (vanuit dit intrinsieke verlangen) concreet en formulier het positief. Het brein kent immers het woord NIET niet en heeft een doel nodig, zodat er positieve focus ontstaat. Hoe concreter en specifieker jouw doel, des te makkelijker het voor jouw brein is om daar sturing aan te geven. Het helpt je enorm om je doelen vervolgens zichtbaar te maken, zodat je er iedere dag aan wordt herinnerd. Je kunt je doelen bijvoorbeeld opschrijven of visualiseren met behulp van een moodboard. Zorg dan wel dat je het iedere dag kunt zien, waardoor jouw onderbewuste wordt geactiveerd.
Maak je omgeving deelgenoot van je plannen
Zodra je jouw doelen scherpt hebt, helpt het om ook je omgeving hiervan op de hoogte te brengen. Zij kunnen je attenderen en steunen bij het doorbreken van jouw oude patronen en stimuleren om de nieuwe koers vast te houden. Om nieuw gedrag te automatiseren heb je minimaal 60 dagen nodig, wat op zich al een hele uitdaging is.
En vier je succes
Tot slot en dat is misschien nog wel het belangrijkste van het zaaien én het oogsten. Het vieren van je succes en het bereiken van je doel. Zelfs de kleinste stapjes van verbetering mag je vieren, waarbij jij je blijft focussen op de eindstreep. Deze geluksmomenten zorgen voor een extra stimulans voor je brein om door te gaan, zodat de oliebollen en de champagne op 31 december 2022 voortreffelijk zullen smaken!
Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.
Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.