Spanning verdragen in plaats van angst vermijden. Een belangrijke vaardigheid voor directeuren en topmanagers in het bedrijfsleven. Goede managers hebben een hoge angsttolerantie. Het stelt ze in staat om risico’s te nemen en angst te trotseren in plaats van deze te vermijden. Hoe zit dat met jou? Angst is vaak geassocieerd met negatieve gevoelens, maar kan ook dienen als een krachtige katalysator voor groei en innovatie. Managers die angsttolerant zijn, begrijpen dit en laten zich niet door angst verlammen. In plaats daarvan gebruiken ze het als motivatie om doelgericht en vooruitstrevend te handelen.
De balans tussen voorzichtigheid en moed
Een van de grootste uitdagingen voor managers is het vinden van de juiste balans tussen voorzichtigheid en moed. Te voorzichtig zijn kan leiden tot gemiste kansen en stagnatie, terwijl overmatige moed onnodige risico’s met zich meebrengt. Het is de taak van de managers om deze balans te bewaren en angst op een constructieve manier te kanaliseren. Hierdoor kunnen de werknemers ook weer leren omgaan met hun angsten op het werk.
Adriaan Rengelink heeft uitgebreid geschreven over het belang van angsttolerantie in de directiekamer. Hij geeft waardevolle inzichten over hoe leiders hun vermogen om met angst om te gaan kunnen verbeteren.
We noemen er enkelen:
Cultiveren van angsttolerantie
Angsttolerantie is geen aangeboren eigenschap, maar eerder een vaardigheid die kan worden ontwikkeld. Hier zijn enkele stappen die managers kunnen nemen om hun vermogen om met angst om te gaan te vergroten:
· Het begint met het begrijpen en toelaten van je eigen angsten en hoe ze je besluitvorming beïnvloeden. Dit kan worden bereikt door introspectie en het zoeken naar feedback van collega’s en mentoren.
· Risicoanalyse: Zorg voor een grondige analyse van mogelijke risico’s en de mogelijke gevolgen ervan voordat je een beslissing neemt. Dit helpt om angst gebaseerd op onzekerheid te verminderen.
· Leer van Mislukkingen: Mislukkingen zijn waardevolle leermomenten. Managers moeten bereid zijn om misstappen te accepteren en eruit te leren, zonder bang te zijn voor kritiek.
· Versterk het team: Een sterk, divers team kan de last van angst delen en verschillende perspectieven bieden. Het delen van verantwoordelijkheid vermindert de individuele druk.
Inspirerend leiderschap
Een leider moet minder bang zijn dan de mensen die voor hem werken zegt Rengelink. Je mag wel bang zijn, zolang je maar minder bang bent dan de mensen aan wie je leidinggeeft. Niet wetend hoe urgent de situatie gaat worden, maar toch moed en vertrouwen houden en doorgaan en exemplarische zijn voor je teamleden. Als manager moet je dus crisisbestendiger zijn dan de mensen aan wie je leidinggeeft. Blijf verbinding houden met de realiteit én in verbinding met jezelf én met de mensen om je heen. Managers die dit kunnen, kunnen angsttolerantie cultiveren en inspirerende leiders worden. Dan straal je vertrouwen uit in je besluitvorming en moedig je jouw teams aan om angst op een constructieve manier te benaderen. Dit leidt tot een cultuur van innovatie en groei.
In de dynamische en vaak onvoorspelbare wereld is angsttolerantie een waardevolle eigenschap voor elke manager. Het vermogen om angst te begrijpen, toe te laten en te gebruiken als drijfveer voor positieve actie kan het verschil maken tussen stagnatie en succes. Managers die deze eigenschap omarmen, zullen niet alleen persoonlijk groeien, maar ook bijdragen aan de veerkracht en het succes van hun organisatie. Het is tijd om de kracht van angst in de directiekamer te omarmen en te gebruiken als een motor voor vooruitgang.
Wil je meer weten hoe jij de angsten die jij als manager ervaart, kan omarmen en omzetten in groei van jouw organisatie? Plan een afspraak met ons in.
Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.
Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.