Elke leidinggevende, net als jij, wil succes en welzijn voor zijn team bereiken. Belangrijke eigenschappen zoals loyaliteit, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid zijn hierbij onmisbaar. Maar zelfs de beste eigenschappen kunnen nadelen hebben als ze te ver doorschieten. Dit geldt vooral voor verantwoordelijkheidsgevoel, wat vaak gezien wordt als een kernkwaliteit van een goede leider. Als dit gevoel echter te sterk wordt, kan het zowel de leidinggevende als het team in de weg staan.

Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel kan zich uiten in perfectionisme en de drang om alles zelf op te lossen. Leidinggevenden die hiermee te maken hebben, nemen vaak meer werk op zich dan nodig is, wat kan leiden tot overbelasting en frustratie. Ze vinden het moeilijk om taken over te dragen, omdat ze bang zijn dat anderen fouten zullen maken of niet aan hun hoge eisen voldoen. Dit kan ervoor zorgen dat collega’s zich ondergewaardeerd voelen, minder initiatief tonen, of juist afhankelijk worden van de leidinggevende.

De gevolgen zijn niet alleen vervelend voor de leidinggevende, die last kan krijgen van stress en overbelasting, maar ook voor het team. Wanneer jij als leidinggevende teveel verantwoordelijkheid op je neemt, kunnen je teamleden lui worden en blijft hun persoonlijke ontwikkeling achter. Er ontstaat een cultuur waarin jij als enige verantwoordelijk bent voor zowel succes als falen, wat de innovatie en groei binnen het team belemmert.

Hoe kun je als leidinggevende dit patroon doorbreken en een betere balans vinden?
1. Leer delegeren: Vertrouw op de capaciteiten van je team. Geef hen de ruimte om fouten te maken en hiervan te leren. Dit bevordert hun groei en vermindert jouw werkdruk.
2. Stel grenzen: Bepaal wat echt jouw verantwoordelijkheid is en wat niet. Durf ‘nee’ te zeggen tegen dingen die niet tot je kerntaken behoren. Dit geeft anderen de kans om meer initiatief te nemen.
3. Zoek feedback: Vraag regelmatig feedback van je team over jouw leiderschapsstijl. Dit helpt je om blinde vlekken te ontdekken en beter te begrijpen waar je kunt verbeteren.

Als je als leidinggevende verder wilt groeien en deze valkuil wilt vermijden, zijn deze tips een goed startpunt. Maar om echt vooruitgang te boeken, is het belangrijk om jezelf verder te ontwikkelen en je team in hun kracht te zetten. Bij Talent2Develop helpen we je graag om je verantwoordelijkheidsgevoel in balans te brengen en je leiderschap naar een hoger niveau te tillen. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen ondersteunen in jouw groei en die van je team.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.