Merk jij dat je dingen vergeet, dat je niet op bepaalde woorden kunt komen? Of heb je moeite met je concentratie op je werk, bij het lezen van mails of bij het voorbereiden van agendastukken? Aandachtig blijven tijdens video calls gaat ook moeilijker dan voorheen? Dan kun je last hebben van een “brain fog”, letterlijk vertaald hersenmist. Het woord zegt het zelf al: het lijkt alsof er dichte mist in je hoofd hangt, die je belet helder te kunnen denken.
Flexibiliteit een veerkracht
Het coronavirus beïnvloedt al bijna twee jaar ons leven, waarin wij voor het grootste gedeelte, op advies, thuiswerken. De scheidslijn tussen werk en privé is nog maar nauwelijks zichtbaar. Video calls, waarin het geluid van spelende kinderen op de achtergrond vaak hoorbaar is en waar de quarantaine regels, vaak op meest onmogelijke momenten, letterlijk roet in de (werk-)planning gooien. Ik hoor van mijn klanten dat het allemaal wel veel is. Er wordt een enorm beroep gedaan op je mate van flexibiliteit en veerkracht.
Slow motion
Wanneer je gedurende een langere periode wordt gestretcht, loop je het risico mentaal vermoeid te raken. Ken je dat gevoel dat je iets uitermate goed kunt op je werk, maar je eigenlijk niet helder genoeg bent om de vertrouwde kwaliteit te leveren? Je ervaart hoofdpijn, slaapt slecht en hebt weinig energie. Dit zijn allemaal symptomen van “brain fog”, waarbij alles zich in “slow motion” lijkt af te spelen. Het leidt soms tot frustratie, stress en een laag zelfbeeld.
Beweging en ontspanning
Hersenmist trekt vaak op bij lichamelijke beweging. Tussen de middag een lunchwandeling van minimaal 20 minuten in de buitenlucht doet wonderen voor je brein. Het helpt ook om afspraken van 45 minuten te plannen (in plaats van een uur), zodat je de vrijgekomen 15 minuten gebruikt om af te schakelen, even te bewegen en jij jezelf kan voorbereiden op je volgende afspraak. In de meest ideale situatie ruim je aan het einde van je dag jouw werkspullen op, zodat je jouw aandacht volledig aan de thuissituatie kunt besteden. Tot slot dragen een gezond voedingspatroon en gemiddeld acht uur slaap enorm bij aan het terugkrijgen van je mentale helderheid. Zo kom je van “slow motion” weer in volle actie.
Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.
Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.