“Voor elke oplossing heeft mijn medewerker een probleem”, zwaar frustrerend voor jou als leidinggevende. Dit is een kenmerkende overtuiging van zwartdenkers. Als manager is het belangrijk om deze overtuiging te herkennen en te begrijpen dat zwartdenkers vaak worstelen met een gevoel van machteloosheid en hopeloosheid.
Wij geven drie stappen hoe je als manager kunt omgaan met medewerkers die zwartdenkers zijn geworden als gevolg van nare situaties op het werk.
1. Achterhaal de nare situatie en erken de impact
Plan ruimschoots tijd en aandacht in om met je medewerker te onderzoeken waar de pijn zit. Gebruik zonder oordeel voorbeelden uit de praktijk, waar jij ziet dat de medewerker een probleem heeft voor elke oplossing. Mogelijk kan dit te maken hebben met gevoelens van verlies, onzekerheid en angst ervaren als gevolg van veranderingen in hun functie, team of werkomgeving. Laat merken dat je de situatie serieus neemt.
2. Onderzoek of de wil er echt is om te veranderen
Je doel is om het perspectief van je medewerker te verschuiven van negatief naar realistisch en positief. Probeer negatieve uitspraken om te buigen naar positieve. Bijvoorbeeld, als de medewerker zegt: „Dit project gaat zeker mislukken,” reageer dan met: „Wat zijn stappen die we kunnen nemen om de kans op succes te vergroten?”. Help vervolgens je medewerker om kleine overwinningen te herkennen en te vieren. Dit versterkt een gevoel van vooruitgang en positiviteit. Vraag jezelf als leidinggevende af of jij deze re-framing naar een positieve mindset alleen kunt doen en roep hulp in vanuit je HR collega’s.
3. Borgen van positieve gedragsverandering of exit
Stel samen met je medewerker optimistische doelen op en formuleer concreet wenselijk gedrag. Geef feedback over de voortgang. Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen gedrag. Feedback houdt hen gemotiveerd om te blijven werken aan hun gedrag. Koppel de medewerker aan een mentor of coach, die kan begeleiden bij het ontwikkelen van een positievere mindset. En als het echt niet lukt… zet dan een punt en neem passend afscheid van elkaar.
Door deze stappen te volgen, kun je de zwartdenkende medewerker helpen een positievere houding aan te nemen. Dit verbetert niet alleen hun persoonlijk welzijn, maar ook de algehele teamdynamiek. Hoe fijn als er een oplossing komt voor elk probleem in plaats van andersom!
Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.
Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.