Als nieuwe leidinggevende van een samengesteld team sta je voor een uitdaging. Je krijgt te maken met medewerkers die al jarenlang samenwerken en de gewoonten van het team goed kennen, naast nieuwkomers die hun plek nog zoeken. Deze dynamiek kan leiden tot weerstand: de ‘oude garde’ kan zich kritisch opstellen tegenover veranderingen, terwijl nieuwkomers zich onzeker voelen. Hoe kun je als leidinggevende deze spanning omzetten in samenwerking? Hier zijn drie praktische tips om weerstand te overwinnen en je team samen te brengen.
1. Luister en toon respect voor ieders perspectief
De eerste stap in het overwinnen van weerstand is luisteren. Laat je teamleden voelen dat hun mening ertoe doet, ongeacht hoe lang ze al in het team werken. Voor de ervaren krachten betekent dit dat je hun opgebouwde kennis en ervaring erkent. Voor nieuwkomers betekent het dat je hen uitnodigt om hun frisse ideeën te delen.
Organiseer één-op-één gesprekken waarin je vragen stelt zoals:
Door te luisteren en open te staan voor verschillende perspectieven, toon je respect en bouw je aan vertrouwen. Dit maakt de weg vrij voor een vruchtbare samenwerking.
2. Creëer gemeenschappelijke doelen en een gedeelde visie
Een samengesteld team kan zich snel opgesplitst voelen: ervaren krachten en nieuwkomers kunnen onbewust tegenover elkaar komen te staan. Jij kunt deze kloof dichten door iedereen te verenigen rond gemeenschappelijke doelen.
Organiseer een teamsessie waarin jullie samen vaststellen wat jullie willen bereiken. Zorg dat zowel de ervaren krachten als de nieuwkomers zich betrokken voelen bij het proces. Stel niet alleen operationele doelen, maar bespreek ook welke waarden belangrijk zijn voor het team:
• Hoe willen jullie samenwerken?
• Hoe kunnen ervaren krachten kennis delen met nieuwkomers?
• Hoe benutten jullie elkaars sterke punten?
Een gedeelde visie zorgt ervoor dat de aandacht verschuift van verschillen tussen mensen naar gezamenlijke resultaten.
3. Stimuleer samenwerking en eigenaarschap
Weerstand in teams ontstaat vaak door onzekerheid: medewerkers vragen zich af hoe hun rol verandert of wat er van hen verwacht wordt. Door verantwoordelijkheid en eigenaarschap te stimuleren, geef je teamleden meer grip op hun werk.
Betrek zowel ervaren krachten als nieuwkomers actief bij beslissingen. Laat bijvoorbeeld de ervaren medewerkers een mentorrol vervullen en geef nieuwkomers de kans om vernieuwende projecten te leiden. Dit creëert wederzijds respect en laat zien dat iedereen een unieke bijdrage levert.
Daarnaast kun je teamactiviteiten organiseren die samenwerking bevorderen. Denk aan intervisiesessies, waar teamleden van elkaar leren door casussen te bespreken, of informele bijeenkomsten om de onderlinge banden te versterken.
Een stevig fundament voor de toekomst
Als nieuwe leidinggevende in een samengesteld team is het belangrijk om weerstand niet als bedreiging te zien, maar als een kans. Door te luisteren, gemeenschappelijke doelen te creëren en samenwerking te stimuleren, kun je het vertrouwen winnen van je team en bouwen aan een hechte samenwerking.
Een succesvol team ontstaat niet vanzelf, maar met empathie en een doordachte aanpak kun je een stevig fundament leggen voor de toekomst – één waarin iedereen zich gehoord voelt en samenwerkt aan een gedeelde visie.
Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.
Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.