Jij staat, als leidinggevende, vaak voor een aantal complexe uitdagingen die de effectiviteit van teams en de algehele prestaties van de organisatie kunnen beïnvloeden. Om de doelen te realiseren wil je dan een goed presterend team. Maar soms heb je geweldige mensen, maar toch gedoe in je team. We schrijven de meest voorkomende problemen waar jij tegenaan kan lopen in een team.
1. Gebrek aan communicatie
Een veelvoorkomend probleem is een gebrek aan effectieve communicatie binnen het team. Dit kan zich uiten in misverstanden, dubbel werk, of zelfs conflicten tussen teamleden. Als leidinggevende kun je merken dat informatie niet op tijd wordt gedeeld, dat er onduidelijkheid heerst over verantwoordelijkheden of dat er geen open dialoog is. Dit gebrek aan communicatie kan leiden tot inefficiëntie en een verminderde teamcohesie.
Het frustreert je wanneer je hoort dat teamleden dezelfde vragen blijven stellen of wanneer problemen pas aan het licht komen als het te laat is om nog in te grijpen.
2. Weerstand tegen verandering
Veranderingen binnen een organisatie, of dit nu nieuwe technologieën, processen of een reorganisatie betreft, worden niet altijd positief ontvangen door medewerkers. Deze weerstand kan zich uiten in een gebrek aan enthousiasme, passieve of zelfs actieve tegenwerking. Als leidinggevende kan dit het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen aanzienlijk bemoeilijken.
Je merkt dat nieuwe initiatieven niet van de grond komen, of dat er een duidelijke terughoudendheid is bij teamleden om nieuwe werkwijzen te omarmen. Wat voor jou als leidinggevende zo duidelijk is in het nieuwe plan, kan voor jouw teamleden niet duidelijk zijn. Dus hoeveel aandacht geef jij aan veranderingen.
Conclusie
Herken je één of meerdere van deze uitdagingen? Dit zijn signalen, die aangeven dat er werk aan de winkel is om de samenwerking binnen je team te verbeteren. Door deze problemen aan te pakken kun je niet alleen de prestaties van je team verbeteren, maar ook de algehele sfeer en werktevredenheid verhogen. De sleutel tot succes ligt in effectieve communicatie, het benutten van diversiteit in het team, het actief begeleiden van veranderingen, het stellen van duidelijke doelen, en het waarborgen van een eerlijke werkverdeling.
In ons volgende artikel gaan we in op de methode die wij tijdens een teamjourney bij klanten toepassen om de samenwerking te verbeteren.
Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.
Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.